Актуална тема » VІІІ общински пролетен карнавал „Долината на маските“ 2012 година

Pokana

Уважаеми дами и господа,

Почитатели на сурвакарската традиция,

Община Ковачевци Ви кани на 24 март 2012 г. от 10.30 ч.  на площада в село Ковачевци заедно да отпразнуваме  за осма поредна година общинския пролетен карнавал „Долината на маските”.

„От памтивека сурвакарските игри и обичаи по поречието на река Светля са били самобитни народни празници. Традицията да се гонят злите духове е пренасяна и съхранявана от поколение на поколение, за да се радваме и днес на екзотичните маски, красивите костюми, на мелодичността, но и страховитата песен на хлопатари и звънци. Без да нарушават автентичността на карнавала, сурвакарите от „Долината на маските” събуждат разказвани във времето истории и съживяват желанието на съвременника да се докосне до вековната традиция. И днес ни е близка идеята за тези народни празници за пречистване от злото и стремеж към доброто”.

„От незапомнени времена хората по долината на Светля и Струма знаят как да общуват със силите на природата и да привличат положителната й енергия. Те с гордост твърдят, че тук е люлката на сурвакарството в България”