Актуална тема »

Karnaval_1600x1200_

От памтивека сурвакарските игри и обичаи по поречието на река Светля са били самобитни народни празници. Традицията да се гонят злите духове е пренасяна и съхранявана от поколение на поколение, за да се радваме и днес на екзотичните маски, красивите костюми, на мелодичността, но и страховитата песен на хлопатари и звънци. Без да нарушават автентичността на карнавала, сурвакарите от „Долината на маските” събуждат разказвани във времето истории и съживяват желанието на съвременника да се докосне до вековната традиция. И днес ни е близка идеята за тези народни празници за пречистване от злото и стремеж към доброто.

От незапомнени времена хората по долината на Светля и Струма знаят как да общуват със силите на природата и да привличат положителната й енергия. Те с гордост твърдят, че тук е люлката на сурвакарството в България.

Община Ковачевци Ви кани на 20 март 2011 г. от 10.00 ч.  на площада в село Ковачевци заедно да отпразнуваме сурвакарския празник, който жителите на община Ковачевци съхраняват като символ на обновление и възраждане, а съвременното му звучене е запазване на българската национална идентичност.

Снимки от миналогодишното издание на фестивала може да бъдат открити на фейсбук страницата на общината на адрес: http://www.facebook.com/pages/Kovachevtsi/116699498643